Director orquestra Sir Neville Marriner. Línia de temps

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp
Primer pla Sir Neville Marriner dirigint una orquestra

Continguts

El passat dia 2 d’octubre del 2016 va morir plàcidament a casa seva, a 92 anys, Sir Neville Marriner: un director anglès molt estimat arreu del món i amb forta presència a Catalunya

Joshua Bell recorda Sir Neville Marriner

A la web oficial de l’ Academy of St Martin in the Fields (ASMF), l’actual director Joshua Bell descriu al seu predecessor com:

[Marriner va ser] una de les persones més extraordinàries que mai hagi conegut. El recordaré sempre per la seva genialitat, la seva integritat i el seu sentit de l’humor, tant dins com fora dels escenaris

Joshua Bell

El següent vídeo serveix per fer-nos una primera aproximació a la importància de Sir Neville Marriner en el món de la música:

Sir Neville Marriner i l’Academy of Saint Martin in the Fields

Marriner està associat a l’Academy of Saint Martin in the Fields (ASMF a partir d’ara): un conjunt de cambra que ell mateix va fundar el 1958 amb els intèrprets més destacats de Londres.  Van començar a assajar en una sala de casa seva abans de fer la seva primera actuació l’any 1959 a l’església de Saint Martin in the Fields, a la Trafalgar Square de Londres.

Sir Neville va ser el director musical de l’ASMF des de la seva formació el 1958 fins al 2011, any en què va passar a ser-ne President vitalici. Des d’aleshores el director musical ha estat el violinista Joshua Bell.

Què va aconseguir aquesta orquestra tan lligada a la personalitat de Sir Neville Marriner

Neville Marriner dirigint amb la batuta a la mà

“Merry Mozart Celebrations with Sir Neville Marriner” – Mark- CC-BY-SA- 2.0  –Flickr

Quan i com li arriba la màxima popularitat?

La gran popularitat de l’ASMF va arribar quan va interpretar gairebé la totalitat de la banda musical d’Amadeus, la pel·lícula de Miloš Forman guanyadora de 8 premis Oscar l’any 1984. Amadeus, pel·lícula basada en la vida de W.A. Mozart, va vendre més de 6,5 milions de discos!!

Quina és la millor gravació de l’ASMF segons Sir Marriner?

Sir Neville  considerava que la millor gravació feta per l’ASMF era la Simfonia núm. 1  i l’Obertura de concert In the South, ambdues obres d’Elgar. S’expressava així respecte a la interpretació d’aquestes versions:

Penso que es va aconseguir aglomerar els millors instrumentistes del país en aquell moment. Aventurar-nos en una literatur simfònica com aquella va ser una experiència totalment nova per nosaltres. Vam respondre amb un entusiasme que es reflecteix en la interpretació, i això és extraordinari. És una de les versions més emocionants i tècnicament perfectes que mai hagi aconseguit amb l’Academy

Al link inserit a la secció “Enllaços d’interès” podeu accedir a aquestes dues obres i a moltíssimes més des de la web oficial de l’ASMF.

Sir Neville Marriner i Catalunya

Neville Marriner va tenir una vinculació amb Catalunya donat que va ser convidat habitual al Festival de música de Peralada i director honorífic de l’Orquestra de Cadaqués des del 1979.

Marriner se sentia feliç amb la seva col·laboració amb l’Orquestra de Cadaqués i una de les coses que més apreciava és el fet que l’orquestra estigués formada cada vegada més per músics espanyols: quan ell va començar a treballar amb l’orquestra hi havia només un 20% de músics espanyols, mentre que actualment ho són pràcticament la totalitat.

El director s’expressava així respecte a l’Orquestra:

Ha cambiado su carácter, ha crecido y es un ejemplo bastante importante de lo que ha pasado con la música en este país. Tienen un punto de peligro incontrolado, de fuego incontrolado, muy latino, que es precisamente lo que más me gusta de ellos

Sir Neville Marriner

Hem creat per a tu, una línia de temps interactiva amb les dates i dades més significatives de la carrera musical de Neville Marriner: Línia temps N. Marriner creada per Musikhana

El seu aspecte general és aquest:

Notes:

  1. Si vols rescatar tota la informació continguda en aquesta línia de temps en format PDF (sense tanta possiblitat d’interactuar amb enllaços…):Sir Neville Marriner (PDF, 790 kB)
  2. Si vols conèixer més a fons l’eina per a crear línies de temps interactives “Time Glider”: Guia en anglès del Time Glider

Fonts consultades

Enllaços d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

També et poden interessar aquests articles