Música en hospitals: per què no hi confiem més?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Continguts

La música en hospitals, és un bon recurs?

“Podemos concluir que la música es tan efectiva como los ansiolíticos para reducir la ansiedad prequirúrgica. Así pues, nuestros resultados se suman a los obtenidos en otras investigaciones, corroborando la efectividad de la música en el preoperatorio”

Pere Berbel

Aquestes són les conclusions a les quals ha arribat l’anestesiòleg Pere Berbel de l’Hospital Mútua de Terrassa.

El Dr. Berbel és l’autor d’una tesi doctoral dirigida per Dra. Jenny Moix (Departament de Psicologia Bàsica Evolutiva i de l’Educació, a la Universitat Autònoma de Barcelona) i Dr. Josep Belda (Hospital Universitari Mútua de Terrassa).

Presentació de la investigació del Dr. Pere Berbel

L’objectiu de l’estudi era clar: comparar l’eficàcia de la música  amb la de l’administració de Diazepam en malalts durant el preoperatori. Ho van fer registrant un total de 20 ítems contemplats en el State-Trait Anxiety Inventory (STAI)

Escoltar una mitja hora de música el dia abans de la intervenció i durant el mateix dia de la intervenció, podria tenir el mateix efecte a prendre Diazepam?

 

Els responsables de l’estudi es van encarregar d’agafar una mostra prou significativa de pacients i de garantir altres condicions que garantissin la validesa científica de la seva investigació.

Tots aquests detalls i altres relacionats amb l’estil de música en hospitals que podien escollir els pacients que acceptaven participar en l’estudi, es poden conèixer amb certa precisió en el resum de la tesi del Dr. Berbel.

Edifici Hospital Mútua de Terrassa
Zarateman [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Conclusions de les investigacions

Les conclusions de la recerca van ser contundents: la música en hospitals era igual d’efectiva que els ansiolítics per reduir l’ansietat prequirúrgica

Hi ha molts motius per considerar que els ansiolítics (Diazepam) administrat als pacients en el preoperatori són de gran eficàcia. Ara sabem que la música fa el mateix efecte.

Avantatges de la música

Els avantatges de la música enfront del Diazepam són clars. Exemples:

  • La música no provoca efectes secundaris
  • Molts pacients són reticents als ansiolítics perquè perden control de la situació viscuda. Això s’evita amb la música: els relaxa sense ennuvolar el cap
  • a música pot ser excel·lent alternativa a les benzodiacepines en malalts al·lèrgics a aquestes substàncies o quan aquells fàrmacs estan contraindicats pel fet de patir altres patologies

Els autors de l’estudi remarcaven un altre aspecte molt interessant: els pacients que havien participat en l’estudi i experimentant els efectes de la música en el seu preoperatori, “de forma espontània manifestaven la seva satisfacció envers el mètode”

Pacient jove al llit asseguda escoltant tranquil·la per simbolitzar utilitat de la música en hospitals
Music photo created by katemangostar - www.freepik.com

Preguntes inevitables

Si la música té els mateixos efectes que el Diazepam en els processos preoperatoris i a més presenta importants avantatges, apareixen preguntes òbvies:

  • Aquests resultats serien extrapolables a altres contextos mèdics en què el pacient està sota una situació equiparable d’ansietat?
  • Per què no emprem més música en lloc de tants fàrmacs o si més no, i tal com proposen els autors de l’estudi, no se simultaniegen ambdós recursos deixant llibertat d’elecció als mateixos pacients?
  • I serien extrapolables a altres contextos no mèdics?

Els amants de la música no ens agrada massa aquest enfocament “utilitari” de la música…. Ara bé, els efectes beneficiosos de la música no són gens menyspreables i tots ens en podem beneficiar.

Cada vegada són més nombrosos els estudis amb rigor científic que demostren l’eficàcia per a pacients. Bàsicament per a pacients quirúrgics, oncològics, terminals, amb demències mentals, Alzheimer…

A molts hospitals la música va guanyant-se un espai per alleugerir el patiment de molts pacients.

Referències

Directament vinculades a l’estudi de Pere Berbel

Altres notícies breus  vinculades al tema

  • Redacción (18 frebrer 2017) La música, un instrumento más en el quirófano. Redacción médica. Recuperat de https://www.redaccionmedica.com/secciones/sanidad-hoy/la-musica-un-instrumento-mas-en-el-quirofano-7589
  • Analitza breument conseqüències positives que s’observen en el fet d’utilitzar musica en els quiròfans. Efectes positius sobre els cirurgians, i sobre els pacients durant el postoperatori. Així i tot, s’adverteix d’alguns riscos en aquest tipus de pràctica. Alguns d’aquests riscos poden ser distraccions, entorpiment de la comunicació entre els membres de l’equip.
  • Europapress/Andalucia (1 abril 2016) Usar fotos y música reduce la ansiedad preoperatoria de los pacientes. Recuperat de: http://www.europapress.es/andalucia/noticia-demuestran-usar-fotos-musica-reduce-ansiedad-preoperatoria-pacientes-20160401110419.html
  • Estudi liderat per l’investigador José Luis Gómez Urquiza des del Departament d’infermeria de la Universitat de Granada. Es demostra que escoltar música en combinació amb la projecció d’imatges i abans d’una intervenció quirúrgica és un excel·lent mitjà per reduir l’ansietat del pacient.
  • Dreaper, J. (13 agost 2015). Music reduces pain and anxiety for surgery patients, BBC News. Recuperat de http://www.bbc.com/news/health-33865448
  • Investigadors del Queen Mary University han arribat a la conclusió que els pacients que havien escoltat música durant la intervenció i sota els efectes de l’anestèsia es mostraven amb menys ansietat durant les intervencions quirúrgiques.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

També et poden interessar aquests article