Gordéieva i Grinkov: música clàssica i patinatge sobre gel

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp
Imatage bota patinatge i títol

Continguts

Música clàssica i patinatge artístic sobre gel han format una bona parella de ball des de fa dècades. Els patinadors russos Grinkov i Gordéieva ens han llegat un reguitzell d’actuacions memorables on la música clàssica inspira les seves coreografies. 

Gordéieva i Grinkov: actuacions amb música clàssica

Tot seguit presentem una selecció d’algunes de les actuacions d’aquests patinadors basades en temes de música clàssica.

Val la pena mirar-les atentament i deixar-se portar pel seu immensíssim talent. En canvi, la qualitat dels arranjaments musicals i la qualitat del so són en alguns casos força lamentables.

Sonates per a piano Clar de lluna i Patètica, Beethoven

En primer lloc, recordem l’actuació de gordeieva i grinkov als Jocs Olímpics de Lillehammer del 1994. En aquesta competició van escollir com a banda sonora fragments de dues sonates per a piano: la núm. 14 Patètica i la núm. 8 Clar de lluna interpretades per Vladimir Horowitz.

Temes de Chopin, Mendelssohn i Mozart

La banda musical de l’actuació de Gordéieva i Grinkov als Campionats del Món del 1988 celebrats a Budapest consistia en un “mix” d’arranjaments bastant indigestos de temes musicals clàssics: concretament,  del concert per a piano núm. 2 de Chopin, de la Simfonia núm. 4 “Italiana” de Mendelssohn, l’estudi núm. 12 per a piano de Chopin i l’obertura de les Noces de Fígaro de Mozart.

Aquest tipus de “picoteig”  de fragments de diferents peces musicals per a adaptar-se a la durada de 4 minuts i mig que tenen els programes dels patinadors, era la tònica general en aquells anys.

La darrera competició oficial en què van participar Gordéieva i Grinkov va ser a World Challenge of Champions, celebrada a Tòquio el 1995. La música escollida pels patinadors va ser la Missa de Rèquiem de Verdi. Veient la seva actuació, no sorprèn que haguessin guanyat el campionat obtenint quatre puntuacions màximes de 10 en el vessant artística.

El barber de Sevilla, Rossini

La música d’El barber de Sevilla, de Rossini va ser l’escollida pels joveníssims Gordéieva i Grinkov en el Campionat del Món del 1989 celebrat a París.  Mentre que l’actuació dels patinadors és senzillament sublim, l’arranjament musical és amanerat i horrorós

Serguéi Grinkov i Ekaterina Gordéieva

Fins ara hem vist actuacions de Gordéieva i Grinkov. A partir d’ara, el lector podrà llegir una mica d’informació sobre el seu palmarès i algunes pinzellades de la seva vida personal.

Una parella de grans campions

Fins ara hem vist actuacions de Gordéieva i Grinkov. A partir d’ara, el lector podrà llegir una mica d’informació sobre el seu palmarès i algunes pinzellades de la seva vida personal.

La parella mítica de patinadors russos Serguéi Grinkov i Ekaterina Gordéieva van arribar a conquerir un palmarès extraordinari en patinatge artístic sobre gel a finals dels anys 80 i començaments dels 90. Eren aclamats unànimement com la millor parella de tots els temps.

Van començar a formar parella esportiva quan ella tenia 10 anys i ell 14, i ben aviat van començar a tenir grans èxits. El 1986 van guanyar el seu primer Campionat Mundial de Patinatge Artístic sobre gel, i no seria l’únic perquè n’acabarien guanyant un total de quatre (1987, 1989 i 1990). Els anys 1991, 1992 i 1994 conqueriren com a professionals el Campionat Mundial Professional els 1991, 1992 i 1994.

Igualment, a nivell professional van guanyar gairebé totes les competicions en què van participar.

Tenien un estil de patinatge molt suau: veure’ls patinar transmet una sensació de pau i tranquil·litat única. Tot i no ser patinadors molt potents físicament, van ser els primers a fer un salt quàdruple  amb gir en una competició quadruple twist lift

Grinkov i Gordéieva vas convertir-se en parella sentimental. Es van casar el 1991, i l’any següent naixia la seva filla Daria. Irradiaven amor tant dins com fora de les pistes. El 1994 tornaven a la competició olímpica i als espectacles Stars on Ice en què ja havien participat uns anys abans.

Gordeieva i Grinkov patinant dibuixats en un segell

Gordeeva and Grinkov on a Stamp of Azerbaijan“- domini públic- enllaç

Mort de Grinkov

El novembre del 1995 va arribar una tragèdia que va commocionar l’opinió publica més enllà dels aficionats al patinatge. Mentre estaven entrenant a les instal·lacions de gel de Lake Placid (estat de Nova York), Serguei es va desmaiar i va caure a terra.  Va morir a l’acte a causa d’un atac al cor. Els metges van descobrir a  l’autòpsia que Serguei patia una malaltia de tipus congènit responsable d’atacs al cor prematurs. A partir d’aleshores, aquest defecte genètic se’l coneixeria com a “Factor de risc Grinkov“.

Sortosament, Ekaterina Gordéieva va poder reprendre la seva carrera com a patinadora el 1996. Va participar en una gala d’homenatge a Serguei i li va tributar el llibre titulat “My Sergei: a Love Story”. A més, s’ha mantingut activa com a patinadora (actuacions, exhibicions…) i com entrenadora i coreògrafa.

Per saber-ne més

Portada llibre My Sergei A Love Story
Portada llibre "My Sergei A Love Story"

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

També et poden interessar aquests articles