Concerts de Franz Liszt a Barcelona. Èxits i repertori musical

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp
Imatge destacada Franz Liszt a Barcelona

Continguts

Primeres preguntes

Sabries dir si Franz Liszt va estar mai a Barcelona? És possible que vingués a la capital catalana a fer algun concert en el marc d’alguna de les seves gires de concerts? En cas afirmatiu, on podria haver actuat i en quin clima musical? Quin repertori musical interpretava Liszt en els seus concerts? Va venir més d’una vegada?

Liszt a Barcelona

El carismàtic pianista i compositor hongarès Franz Liszt va estar a Barcelona entre els dies 4 i 21 d’abril del 1845 en el marc d’una extensa gira de concerts per tota Europa que incloïa la visita a Espanya i Portugal.

Com és d’imaginar, va arribar  aquí amb les millors condicions amb què podia viatjar una persona en aquella època. Tot i això, aquestes condicions disten molt del confort amb què es viatja avui en dia.

Això sí, va estar-se hostatjat al millor hotel de la ciutat: a l’Hotel Oriente de la Rambla de Barcelona.

Liszt iniciava la seva gira per Espanya a Madrid a finals del 1844, sota el patrocini del Liceo artístico y literario. A part de Madrid, Liszt va voltar per diferents ciutats andaluses, València i Lisboa.

Liszt va esdevenir el pianista virtuós més important que havia visitat Espanya fins al moment, i val a dir que els elogis i els honors que va rebre eren unànimes i equiparables als obtinguts a qualsevol altra ciutat d’Europa.

 

Franz Liszt
Franz Liszt -Imatge domini públic

A Madrid es recorden els concerts de Liszt a la ciutat amb una placa commemorativa instal·lada a la façana de l’antiga seu del Liceu Artístico y Literario de Madrid on Liszt va protagonitzar diversos concerts, tal com s’aprecia a la imatge:

Placa commemorativa a Madrid concerts Lisztt

Posteriorment a l’estada de Liszt, van venir a Espanya altres virtuosos del piano, això sí, sense el ressò obtingut per Liszt:

  • Sigismund Thalberg, 1847
  • Henri Herz, 1857

Un altre intèrpret que va deixar una petjada molt important a la nostra ciutat durant el s. XIX va ser el violinista

Per què va venir Franz Liszt a Barcelona?

Liszt decidí sufragar els costos d’aquesta lloable iniciativa amb els beneficis obtinguts dels seus concerts. En efecte, la seva contribució va ser decisiva.

L’acte d’inauguració d’aquest monument fou bastant espectacular, tot i que quedà molt minsament reflectit a la premsa barcelonina («Diario de Barcelona», 16 d’agost del 1845). S’hi afegeix una mica d’ironia quan es comenta que es van posar en circulació caixes de cigarretes amb litografies de la casa natal de Beethoven, per exemple. Durant aquells actes, Liszt va dirigir obres de Beethoven junt amb Louis Spohr, i estrenà una Cantata seva en homenatge a Beethoven.

Es pot concloure que la gira de Liszt per Espanya va ser una de les més tardanes del pianista hongarès, i que coincidí amb un dels moments més brillants de la seva carrera com a virtuós, carrera que tancaria el febrer de l’any 1847 amb una gira per Bucarest, Kiev, Czernywilz, Lemberg, Constantinoble, Odessa i Elisavetpol.

Estàtua de Beethoven a Bonn, a l'aire lliure

Isriya Paireepairit “Beethoven Monument in Bonn”- CC BY-NC 2.0Flickr

Quants concerts va oferir Franz Liszt a Barcelona, i en quins escenaris?

Durant aquesta estada a Barcelona d’unes tres setmanes, com havíem avançat, va oferir un total de sis concerts qualificables d’històrics:  tres a la Societat Filharmònica (els dies 7, 11 i 18 d’abril), i els altres tres al Teatre Nou, (els dies 14, 15 i 19 d’abril).

Per a ambdues entitats, aquests concerts van ser l’esdeveniment musical més important de la seva trajectòria.

En canvi, no va actuar a dos escenaris “potents” de l’època:  els intents per atraure Liszt al seu escenari per part del veterà Teatre de la Santa Creu o Principal van ser infructuosos, i per raons del tot diferents tampoc va estar a la seu de Liceo Filarmónico Montesión” també conegut com a “Liceo Filo-Dramático Barcelonés”  .

Aquesta entitat estava immersa en un projecte extraordinàriament ambiciós. Quin? La construcció d’un nou teatre: ni més ni menys que el Gran Teatre del Liceu tal com el coneixem avui en dia, tot i les reformes forçades pels incendis del 1861 i el 1994.

Precisament, la cerimònia de col.locació de la primera pedra d’aquest gran coliseu va fer-se, amb un clima de màxima discreció, el dia 11 d’abril del 1845, just el dia en què Liszt feia un concert a la Societat Filharmònica.

Quin repertori interpretava Liszt a les seves gires?

Quin era el seu repertori dominant?

Les peces dominants en els concerts de Liszt van ser les transcripcions o variacions operístiques, cosa gens estranya en aquella època.

Moltes d’aquestes transcripcions demostren altes dosis de reelaboració i originalitat, com les seves fantasies sobre temes de Norma, La Sonnambula o Lucia di Lammermoor.

Aquestes obres són veritables obres d’art i encara avui en dia no són molts els pianistes que gosen interpretar aquest repertori en directe per la seva extraordinària dificultat.

En paraules de Wolfgang Dömling, cada paràfrasi o arranjament en mans de Liszt esdevenia un «himne a la creació».

També va interpretar obres originals seves o d’altres compositors com Weber, Chopin, i va fer improvisacions sobre música popular espanyola.

Autograf partitura Franz Liszt
Partitura autògrafa de Liszt

Com eren les transcripcions sobre temes d'òperes de Liszt?

Portada edicio moderna de les transcripcions de Liszt sobre temes d'òperes
Edició Dover transcipcions de Liszt

Les variacions que va fer Liszt sobre temes d’òpera eren, en general, bastant lliures; és a dir, que reorganitzava el material temàtic de base i s’autootorgava major llibertat creativa, a diferència per exemple de les transcripcions que ell mateix va fer de les simfonies de Beethoven, en les quals es va mantenir molt fidel a l’original.

Liszt es manifestava orgullós de les seves transcripcions i sovint desacreditava les compostes per altres pianistes.

Era capaç de traslladar al piano efectes que s’aconseguien de forma molt més natural amb una orquestra sencera.

Entre les seves transcripcions operístiques s’inclouen gran quantitat de compositors i varietat d’estils, entre els quals consten compositors com Mozart, Meyerbeer, Bellini, Donizetti, Rossini i Auber.

En aquest àmbit, explotava al màxim les possibilitats del piano. Superava les dificultats i límits de la digitació, demostrava una imaginació colossal i un domini, en definitiva, absolut de l’instrument.

Repertori de Franz Liszt a Barcelona: Spotify

En aquesta llista de Spotify podràs escoltar una bona part de les obres que Liszt va interpretar durant la seva gira per Espanya i Portugal, i també a la ciutat de Barcelona:

Per saber-ne més

 • Comellas, Montserrat (1997). L’activitat concertística a Barcelona durant la primera meitat del segle XIX (Aproximació històrica) [tesi doctoral]. UAB, Barcelona.
 • Comellas, Montserrat (1994). 150è aniversari de la presència de Franz Liszt en terres hispanes. Revista Musical Catalana, núm. 119, p. 42-44.
 • Dömling, Wolfgang (1993). Franz Liszt y su tiempo. Alianza Editorial.
 • Drillon, Jacques (1986). Liszt transcripteur ou la cahrité bien or-donnée. Arles: Actes Sud.
 • Franz Liszt. (2017, 12 de desembre). Viquipèdia, l’Enciclopèdia Lliure. Data de consulta: 24 d’abril 2018, de https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Especial:Citau&page=Franz_Liszt&id=19315245
 • Radigales, Jaume (abril 1995). Els concerts de Liszt a Barcelona. Serra d’Or, 24-25.
 • Stevenson, Robert (1979). Liszt at Madrid and Lisbon: 1844-1845. Musical Quarterly, núm. 65, p. 493-512.
 • Walker, Alan (1983). Franz Liszt. The Virtuso years, 1811-1847. New York: Alfred A. Knopf.

També et pot interessar: