Sobre Musikhana: divulgació de música clàssica. Qui som?

Qui sóc?

Em dic Montserrat Comellas Barri,  vaig néixer a Terrassa (Vallès Occidental) on he viscut tota la meva vida.

Tinc dues grans passions a la meva vida: la música clàssica i el món de l’ensenyament. M’agrada definir-me com una  apassionada per la música clàssica i la seva història. 

M’encanta participar de xerrades i debats sobre la música, i no cal dir-ho, assistir a concerts en directe.

De mica en mica, he anat creant diversos materials multimèdia inspirats per música clàssica, sigui per a públic adult o infantil.

Val a dir, que cada vegada trobo més apassionant el món del disseny gràfic. En aquest sentit, m’han influït molt autores com Robin Williams i Susan Weinschenk, entre altres.

Foto Montserrat Comellas per secció de Musikhana, autora del blog i divulgadora música clàssica

Una mica més sobre mi

Inicis dels meus estudis musicals

Vaig començar a estudiar música a 6 anys al Conservatori de Música de Terrassa. Vaig fer sis cursos de piano i els clàssics cursos de solfeig, harmonia i conjunt de cambra.

Vaig estudiar Història de l’Art a la Universitat Autònoma de Barcelona en l’època en què es començaven a implantar els estudis de Musicologia. Vaig tenir grans professors d’aquesta disciplina com Francesc Bonastre, Maricarmen Gómez i Josep Maria Gregori.

Uns dels moments més feliços de la meva vida

Encara a la UAB, l’any 1990 vaig fer la tesina de llicenciatura sobre els motets de Guillaume de Machaut i el 1997 em vaig doctorar amb una tesi sobre la música instrumental a Barcelona durant el s. XIX.

La catedràtica Maricarmen Gómez Muntané em va dirigir les dues recerques. L’experiència resultant, tant des del punt de vista estrictament acadèmic com humà, va ser perfecta.

Recordo aquests anys com l’etapa més feliç de la meva vida!

Passió per la música clàssica i el món educatiu

Un parell d’anys més tard vaig guanyar la beca d’investigació Abelard Fàbregas atorgada per l’Institut d’Estudis Catalans.

Fruit d’aquests anys intensos d’estudi musical, el 1997 vaig guanyar el Premi Emili Pujol d’investigació musical atorgat per l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

He escrit diversos articles en revistes especialitzades, un llibre sobre la música a Barcelona durant el s. XIX i he donat unes quantes conferències per Espanya.

Durant 10 anys, he estat professora a Secundària de música i ciències socials. Concretament a l’escola Tecnos de Terrassa.

Paral·lelament vaig tenir la sort de col·laborar intensament amb importants editorials com Grupo Planeta, Enciclopèdia Catalana i Edicions 62. A més, de fer-ho en tots els casos en projectes relacionats amb la música.

Logo de la Universitat Oberta de Catalunya

Finalment, dir que em sento molt contenta d’haver completat fa ben poc temps el Màster en Educació i TIC (e-learning) de la Universitat Oberta de Catalunya. Aquest màster m’ha servit per posar-me al dia de la transformació que ha viscut el món educatiu aquests últims anys i per reciclar-me en l’ús i coneixement de les noves tecnologies.

Reciclar-me ha estat sempre una de les meves obsessions. Aquests últims anys aprofito l’oferta de cursos online gratuïts de música (MOOC) que ofereixen diverses plataformes d’e-learning com Coursera o Udemy, i altres tipus relacionats amb competències digitals organitzats per l’INTEF.