Presentacio per a nens de Camille Saint Saëns i el Carnaval dels animals

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin
Portada presentació de Saint Saëns i el seu carnaval dels animals. To infantil i de colors alegres. Divulgació música clàssica per nens

En aquest article podràs conèixer l’autor d’una obra musical molt imaginativa que té com a protagonistes animals de tota mena.

Si vols anar a veure quins són alguns d’aquests animals parodiats musicalment, accedeix a El carnaval dels animals de Saint-Saëns

Qui és Camille Saint-Saëns, l'autor del Carnaval dels animals?

Camille Saint Saëns (1835-1921) va ser un pianista, organista i compositor francès. Va ser un nen prodigiós. De fet, se’l coneixia com “el Mozart francès“.

  • Abans dels cinc anys ja componia peces per a piano
  • Als sis va ser acceptat com a alumne del virtuós Camille Stamaty
  • Als deu ja debutava com a pianista a la prestigiosa Sala Pleyel de París.
 

Va estudiar piano, orgue i composició al Conservatori de París, i a 24 anys ocuparia el càrrec d’organista a l’església de la Madelaine (París), un càrrec que mantindria fins al 1877.

 
Façana naeoclàssica Església de la Madelaine a Paris on Saint Saëns va va fer d'organista

Jebulon- Église de la Madeleina (Paris)- CC0 1.0 Enllaç

 

Liszt va afirmar que Saint-Saëns era el millor organista del món, i el va ajudar a estrenar la seva òpera Sansó i Dalila a Weimar l’any 1877.

Així i tot, va rebre crítiques per conservador i massa academicista. Encara ara, la seva producció es valora com a tècnicament molt correcta però poc inspirada.

Va ser un home de gran cultura i va promoure la nova música francesa: van estrenar obres d’autors com Fauré, César Franck i Édouard Lalo

Obra musical de Camille Saint-Saëns

Les obres seves més populars avui en dia són l’òpera Sanson i Dalila (1877), la Dansa macabra op. 40 (1874), la Simfonia amb orgue (1885-86) i el Carnaval dels animals (1886).

Saint-Saëns va compondre un extens catàleg d’obres:

   • Música de cambra: és a dir, per pocs instruments
   • 3 simfonies numerades
   • 13 òperes
   • 5 concerts per a piano i orquestra
   • 3 concerts per a violí i orquestra
   • 2 concerts per a violoncel
   • música per a orgue…

Introducció al Carnaval dels animals

"El Carnaval dels animals": fantasia humorística i zoològia

Partitura del Carnaval dels animals, de Saint-Saëns. Aquari. Autograf del compositor amb anotacions a mà.

carnaval Aquarium – Domini públic- Enllaç

El Carnaval dels animals” ha esdevingut l’obra més emblemàtica de Sain-Saëns.

És una obra desbordant d’imaginació utilitzada com a recurs educatiu en infinitat de centres escolars d’arreu del món.

Es pot definir com una gran fantasia zoològica: una espècie de suite de 14 peces cadascuna de les quals descriu un animal.

Aquesta fauna inclou burros, peixos, ocells, cigne, cucut…i els pianistes contemplats com animals de practicar escales a gran velocitat!

 
 

Estrena del "Carnaval dels animals"

El “Carnaval dels animals” va ser creat en clau humorística. Per això, Saint-Saëns no volia que es difongués fins després de la seva mort per tal de no perjudicar la seva reputació de compositor seriós.

Així doncs, i en vida de Saint Saëns, l’obra en conjunt va ser interpretada una única vegada. Va ser durant el carnaval del 1886 i va ser entre amics. De totes maneres, apreciava moltíssim la peça  dedicada al cigne… cosa que no ens pot estranyar! Vegem-la:

Instrumentació del "Carnaval dels animals"

Està escrita per 2 pianos, 2 violins, 1 viola, 1 violoncel, 1 contrabaix, 1 flauta, 1 clarinet, 1 harmònica de vidre (substituïda en general per la celesta) i 1 xilòfon.

Saint-Saëns atorga una instrumentació particular per a cada peça del Carnaval dels animals. I a l’última, utilitza tot el conjunt instrumental descrit perquè que fa un compendi de tots els animals del carnaval.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *