
Enguany celebrem el 250è aniversari del naixement del compositor i organista català Carles Baguer (1768-1808), autor d’una prolífica producció musical en tots els gèneres de l’època, per bé que en coneixem bàsicament les seves simfonies amb clara influència de Joseph Haydn.
Tenia ordes menors, probablement va ser diaca, a les quals va renunciar el 1801 malgrat això li va costar una rebaixa en el seu sou. Era una forma d’obtenir major llibertat.
Va ser mestre de músics que acabarien sent notoris en el panorama musical català com Francesc Andreví, Ramon Carnicer i Mateu Ferrer.
No sabem moltes coses de Carles Baguer (Barcelona 1768-1808) malgrat els importants treballs de musicòlegs com M.A. Ester Sala, J.M. Vilar o Josep Dolcet.
Va ser un important compositor i organista del Classicisme. Va rebre la seva primera formació del seu oncle Francesc Mariner, organista de la catedral de Barcelona. De fet, Carles Baguer succeiria Mariner en aquest càrrec d’organista l’any 1786, i ocuparia aquest càrrec fins a la seva mort.
La seva música va tenir una important difusió en vida del compositor, dins i fora de les nostres fronteres.
Com a compositor va tractar tots els gèneres de l’època: música per a instruments de teclat, música vocal religiosa i l’òpera “La princesa filósofa”, estrenada a la capital catalana el 1797.
La seves obres orquestrals inclouen 19 simfonies (de les quals se’n conserven 17), una pastorel·la de Nadal, i un concert per a dos fagots i oquestra. És en aquest tipus de música on es pot apreciar millor la influència de Joseph Haydn.
Emissió dins el programa “Vistes al Mar” dedicat a oferir una visió històrica i actual del nostre llegat musica. El programa dedicat a Carles Baguer va ser emès el 21 novembre 2008, quan feia 200 anys de la mort del compositor.
El programa revisa la música i trajectòria de Carles Baguer amb la inestimable col·laboració Josep M. Vilar i Josep Dolcet . 65 minuts de durada.
Josep M. Vilar i Josep Dolcet han recorregut arxius per recuperar les partitures i coneixedors de les fonts directes de l’època com són la premsa i la ingent producció literària del Baró de Maldà.
Vilar i Dolcet analitzen durant el programa aspectes biogràfics i interpretatius de l’obra de Baguer, així com del seu entorn sòcio-cultural.
En més d’un aspecte les seves tesis entren en conflicte amb la visió més simplista que ofereixen els programes radiofònics RTVE que inserim més endavant. els quals en algun moment gairebé mostren un subtil “menyspreu” envers el compositor català quan es comparen les seves simfonies amb les de Gaetano Brunetti, o quan es recorden els “encadenados fracasos” de Baguer en opositar a places d’organista a catedrals espanyoles.
S’escolten petits fragments musicals:
Cicle de cinc programes emesos entre els dies 19 i 23 febrer 2018 a “Grandes ciclos” de Ràdio Clasica (RTVE) dedicat al compositor Carles Baguer amb motiu del 250è aniversari del seu naixement.
Programes conduïts per Carlos Matesanz
Audicions:
Audicions:
Audicions:
Audicions:
Audicions:
Audicions: