
Disposem d’una gran quantitat d’investigació científica que ha explorat, mesurat, quantificat i evidenciat els beneficis de l’educació musical sobre el desenvolupament cognitiu, emocional, social i físic. Disposem de prou recerques i de suficient qualitat per a afirmar que l’educació musical beneficia més que cap altra activitat el desenvolupament de la persona com un tot.
En aquesta línia, també es manifesta Jordi A. Jauset.
Anita Collins és una educadora, acadèmica i investigadora en educació musical. És una estudiosa de l’impacte beneficiós que té aquesta educació musical en el desenvolupament cerebral de les persones i la seva salut mental.
La seva tesi doctoral porta per títol “Bigger, better brains: Neuroscience. Music education and the pre-service early childhood and primary (elementary) generalist teacher”.
Ha estat directora musical de nombrosos musicals i participa en projectes relacionats amb música i neuroplasticitat. Segueix de prop totes les investigacions dels neurocientífics en el camp musical (Jentschke, Koelsch, Dammann, Patel, Berkowitza, Ansaric, Wan, Schlaug…)
Anita Collins defensa amb sòlids arguments que l’educació musical no és un luxe. Tampoc és una activitat reservada per als grans talents. Ni és cap pèrdua de diners.
Als nens se’ls ha de permetre una vida plena, i la música contribueix que puguin construir-se una vida millor. L’educació musical hauria de considerar-se essencial per a qualsevol nen. La música hauria de ser una part nuclear del seu curriculum
Per això els nostres nens necessiten persones com ella. Persones amb autoritat que defensin amb energia i arguments un nou model educatiu i que promoguin una nova mentalitat en els pares, educadors i fins i tot entre els mateixos músics.
És trist veure com molts músics i mestres acaben desanimats i contaminats per aquesta visió de la música com quelcom decoratiu-estètic.
En resum, Anita Collins té el mèrit d’haver defensat els beneficis de l’educació musical sobre el cervell de forma amable, entenedora i convincent. Ha aconseguit difondre aquestes tesis entre milions de persones d’arreu del món gràcies als seus articles, col·laboracions a ràdio i televisió, i a les col·laboracions amb TEDEd Lessons, entre moltes altres iniciatives.
Fer música, aprendre’n i fins i tot escoltar música esdevé una activitat molt beneficiosa per al nostre cervell.
Ajuda, per exemple, que el cos callós del cervell -la part del cervell que uneix els dos hemisferis cerebrals- es desenvolupi més.
Això és important, ja que els neurocientífics saben que molts trastorns d’aprenentatge i de comportament deriven d’una mala comunicació entre aquests dos hemisferis.
Aprendre el llenguatge musical des de ben petit i fer que els nens participin en petites actuacions musicals a la seva mida, afavoreix el desenvolupament de les següents HABILITATS:
Pezibear- Pixabay