A kiss for all the World: 9a Simfonia de Beethoven, patrimoni de la Humanitat

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp
Actuació A Kiss for all the World Madrid Hospital 12 de octubre amb la 9a Simfonia de Beethoven

Continguts

"Compartir el missatge de la 9a Simfonia de Beethoven amb els més desafavorits del planeta: a homes, dones i nens que mai no han tingut accés a la bellesa i al contingut espiritual profund de la gran música".

Íñigo Pirfano

Iñigo Pirfano, cap visible del projecte

Íñigo Pirfano director orquestra divulgador arreu del món del missatge espiritual de la 9a Simfonia de Beethoven
De Ipirfano - Trabajo propio, CC BY-SA 4.0, Enlace

Íñigo Pirfano (Bilbao, 1973) és un director d’orquestra ja conegut a Barcelona pel fet d’haver dirigit obres de Beethoven amb la Jove Orquestra Simfònica de Barcelona el març del 2018.

Pirfano ha treballat com a director invitat a diferents països europeus i llatinoamericans, però ara mateix ens interessa aprofundir en aquest personatge per la seva vinculació a un projecte solidari internacional que trobem fenomenal.

Això és, ens referim a “A Kiss for the World” (Un petó per a tot el món), el qual va començar a caminar el 2014 i que el 2017 va rebre el Premio Bravo en la categoria de música.

Què és "A Kiss for all the world"?

Objectius del projecte

Declarada patrimonio de la humanidad por la Unesco, la obra de Beethoven invita a que todos los seres humanos nos unamos en un abrazo que llegue hasta el último confín de la tierra.

Íñigo Pirfano
Pirfano dirigint la 9a Simfonia de Beethoven
Captura pantalla canal YouTube "A Kiss for all the world"

L’objectiu principal de “A Kiss for all the World” és fer arribar el poder transformador (espiritual i profund) de la música a aquells col·lectius més desafavorits del planeta. És a dir, a aquells que més pateixen i no tenen la possibilitat d’assistir a sales de concerts per gaudir de la música.

Pirfano viu aquest projecte com una espècie de missió. El cert és que el projecte ha arrencat amb força. I és que la seva orquestra simfònica i un cor de més de 200 persones d’arreu del món, ja han interpretat la Novena de Beethoven a orfenats, hospitals, presons i camps de refugiats de diferents llocs del món. Sobretot, a països llatinoamericans com Mèxic, Colòmbia, Perú i Panamà. 

No obstant i això, el 2016 van tocar per un camp de refugiats a Hamburg, i el 2017 va tocar per prop d’un miler de nens orfes al Congo.

El projecte va ser presentat a l’Espacio Fundación Telefónica a Madrid el 10 de desembre del 2014. Es pot veure l’entrevista de Juan Ramón Lucas a Iñigo Pirfano en aquest acte de presentació.

I el públic? Com reacciona?

Mirant els vídeos publicats al seu canal de YouTube és fàcil copsar l’efecte balsàmic i poderós que exerceix la música sobre aquest públic poc avesat a la música però que, en canvi, queda atrapat i dignificat en escoltar la simfonia.

Per exemple, en un dels concerts que celebrats en una presó, alguns presos entrevistats comentaven que mentre va durar la música de Beethoven, s’havien oblidat que estaven empresonats i que havien sentit la llibertat.

Espectadors A Kiss for all the world
Espectadors A Kiss for all the world

9a Simfonia de Beethoven patrimoni de la Humanitat

Per què la 9a Simfonia esdevé pla peça clau en el projecte d’Íñigo Pirfano?

En paraules de Pirfano, Beethoven és universal i té el poder de transformar-nos i dignificar-nos. L’Art no és només emoció. La música ens dóna respostes a les preguntes essencials de la vida: ens acosta a la Veritat.

La 9a Simfonia de Beethoven ha estat una obra declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, i això impulsa al director bilbaí a fer-la arribar a tots aquells que no han tingut mai l’oportunitat d’escoltar-la.

Pirfano fa una lectura dels seus quatre moviments transcendental i reveladora. Ens ho explica tan magistralment en un vídeo de poc més de 10 minuts, que nosaltres no podem fer res més que cedir-li cedim del tot la paraula. 

Val la pena dir que veure les reaccions del públic durant la interpretació de l’obra és colpidor.

Aquiles Machado i Ainhoa Arteta prenen la paraula sobre la 9a Simfonia de Beethoven

Aquiles Machado
Arteta-Arantzazu

El tenor veneçolà Aquiles Machado i la soprano espanyola Ainhoa Arteta van ser dos dels solistes destacats en el concert destinat a recaptar fons per “A Kiss for all the Word” celebrat al Teatro Real de Madrid el 4 d’abril del 2016.

Arran d’aquest concert, van ser entrevistats per “El Pais” (vegeu article “Una Novena para sanar el alma en el Teatro Real” publicada el 16 de març del 2016). Ambdós intèrprets admeten haver viscut experiències d’elevació espiritual relacionades amb la 9a Simfonia de Beethoven.

Aquiles Machado

Per un costat, Machado explica com de nen es va vincular al Sistema de Orquestas. Va ser aquí on la música li va donar l’oportunitat de canviar la seva realitat i on també va poder interpretar la Novena de Beethoven.

El tenor apel·la al poder de la música com a eina de transformació social i la qualifica de “sanació per a les ànimes”. Segons ell, la música pot fer canviar realitats i transformar la violència en una “vida vivible“.  Admet haver vist amb els seus propis ulls com s’intercanviaven pistoles per violins.

Ainhoa Arteta

D’altra banda, l’experiència d’Ainhoa Arteta no queda massa allunyada de la de Machado. Per a ella “la cultura nos aporta grandeza y nos hace evolucionar como seres humanos”. Així s’expressa Arteta:

“Cuando me ofrecieron cantarla por primera vez era un momento muy duro para mí, mi madre se estaba muriendo. Entonces salía a correr por las tardes, e iba hacia un sitio donde el mar se pierde entre las rocas. Mientras corría, aprovechaba para estudiar la Novena. Y entonces escuchaba que la letra decía que todos estamos unidos bajo la cúpula del universo y, ante la inmensidad del mar, sentía que tocaba la mano de Dios”

Ainhoa Arteta

Concerts a Llatinoamèrica

Per il·lustrar la labor de A Kiss for all the world, hem escollit el tour de concerts oferts a Colòmbia. De fet, van ser els primers concerts de l’entitat. En altres paraules, va ser el  principi d’una mobilització que no ha tingut aturador.

Aquests són els concerts de Colòmbia:

Especatdors concert A Kiss for all the world 9a Simfonia de Beethoven a una preso de Colòmbia
5/5

No et perdis aquest vídeo!!

Concert per als malalts de l'Hospital 12 de Octubre de Madrid

Per acabar, creiem interessant dedicar aquest últim apartat al concert que va oferir Íñigo Pirfano a l’Hospital 12 de Octubre, de Madrid el juny del 2015. 

Una vegada més, l’obra protagonista de l’acte va ser la 9a Simfonia de Beethoven.

Publicacions d'Íñigo Pirfano

Paral·laleament a la seva tasca com a director d’orquestra i líder del projecte “A Kiss for all the World”, Pirfano es prodiga com a conferenciant i autor de llibres sobre música.

Per exemple, són de molt interès els seus llibres “Inteligencia musical” i “Música para leer“.

El poder transformador de la música

En poques paraules, “A Kiss for all the world” és un magnífic exemple de creure en el poder transformador de la música.

Ja ho vèiem en un pla més teòric en una altra entrada publicada en aquest mateix blog. Ens referim al post dedicat al pensament de Jordi A. Jauset. Hi recollíem la següent cita:

La música es algo tan poderoso que puede llegar a cambiar nuestras vidas, casi más que cualquier otra cosa. Puede modificar la forma de comunicarnos con los demás, puede cambiar nuestra mente y nuestro cuerpo

Jordi A. Jauset

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *