Conferències de música online i millorar com oïents

Conferències de música online, un tipus d’oferta estimulant, variada i capaç d’adaptar-se a públics molt diferents que volen millorar el seu gaudi del repertori musical clàssic

Conferències de música online i millorar com oïents

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp
Conferencies de musica online miniatura MK

Continguts

Conferències de música online

Aquests últims mesos, i de resultes de la covid 19, han proliferat una gran quantitat d’iniciatives online lligades a la música clàssica: cursos online, concerts i òperes en streaming des de molts teatres i sales de concerts del món, masterclasses

En aquesta entrada presentem un conjunt de conferències de música online sobre repertori simfònic o vocal clàssic. En alguns casos, és un servei que oferien fins ara en format presencial les sales de concerts o teatres d’òpera al seu propi públic amb la voluntat explícita d’oferir uns coneixements previs de les obres que sentiran en viu quan vagin als seus respectius concerts. En altres casos, són conferències organitzades sense cap vinculació directa als a cap sala de concerts.

Aquests últims mesos i per imperatius de la covid 19, una bona part d’aquesta oferta s’ha adaptat al format online utilitzant eines tecnològiques com ara Zoom, de manera que aquestes conferències passen a tenir un públic potencial molt més ampli.

Què tenen en comú les iniciatives de les quals parlem ara?

conferències de múisca online ordinador obert zoom
conferències de múisca online usuaria

AprOpera

Els amants de l’òpera estan de sort. AprOpera és una entitat presidida pel tenor Marc Sala que des de fa uns anys organitza xerrades divulgatives sobre òperes que estan en cartellera al Gran Teatre del Liceu.

AprOpera s’ha adaptat aquests últims mesos a les exigències de la covid 19 i ha passat a fer les conferències en doble modalitat:

  1. Presencial: a l’Ateneu de Sant Cugat
  2. Online via Zoom

A tall d’exemple: què tenen programat just ara mateix? Actualment tenen en marxa un cicle de cinc conferències en què s’ha parlat de Verdi (dia 24 setembre) i en properes sessions es faran monogràfics sobre el Don Giovanni i el Mitridate de Mozart, i La traviata de Verdi.

Són molt cares? No ho són gens. Aproximadament costa uns 5 euros per xerrada.

Amics del Liceu

Sense moure’ns de l’òpera i de l’esfera del Gran Teatre del Liceu, és imprescindible conèixer l’oferta formativa d’Amics del Liceu, una entitat cultural de primer ordre i amb una llarga experiència que l’avala.

Els socis d’aquesta entitat gaudeixen d’una sèrie d’avantatges entre les quals assistir gratuïtament a les conferències sobre títols operístics impartides per grans experts com el mateix Marc Sala, Jaume Radigales, Antoni Colomer, Oriol Pérez Treviño i Miquel Peralta. 

Conferències de música online Amics del Liceu

L’entitat també s’ha adaptat de la millor manera possible al format online, de manera que segueix organitzant les conferències via Zoom. A la web del Liceu es pot accedir a totes les conferències organitzades pels Amics del Liceu en format vídeo des de la temporada 2017-18  

I aquesta oferta de conferències via Zoom, està al teu abast? De ben segur que sí, perquè tan sols és necessari pagar la quota de soci que en la modalitat més habitual costa actualment 80 euros/any 

Batuta en directo

Si Amics del Liceu és una associació vinculada al Gran Teatre del Liceu, Batuta en directo està lligada a l’Orquesta Metropolitana de Madrid i el cor Talía. Aquestes són les formacions musicals més importants del Grupo Concertante Talía, que segons s’informa a la seva web, és una entitat sense ànim de lucre nascuda el 1996 amb el propòsit de difondre la música i la formació musical.

Conferències de música online Batuta en directo
 • Qui imparteix les conferències? Ho fa la directora titular de l’orquestra de la Metropolitana Silvia Sanz Torre , la qual cosa no deixa de ser un enorme privilegi.
 • Quin format tenen? Les seves conferències s’estan fent ara mateix en format telemàtic (Zoom). 
 • De què tracten? D’obres simfòniques o corals programades a l’Auditorio Nacional de Música, de Madrid.
 • I per a fer-nos una idea, quin cicle de conferències està ara mateix en marxa?  Actualment acaba de començar un cicle de 4 conferències. La primera, la qual anava sobre els instruments de l’orquestra, ja es va fer fa uns dies. Les pròximes parlaran monogràficament de les següents obres: Una noche en el Monte Pelado, Mussorgsky; Magnificat, Bach, i la Simfonia núm. 40, Mozart
 • Cada quan es fan aquestes conferències? Les conferències tenen una periodicitat mensual.
 • I  els preus? Aparentment és una oferta un pèl cara. Inscriure’s a conferències soltes val 35 euros, i si compres el cicle complet et surt una mica més econòmic. 

Centres cívics i aules d’estensió universitària de la UAB

A tot el territori català disposem d’una xarxa de centres cívics, casals i aules d’extensió universitària que poden a l’abast de qualsevol ciutadà una oferta cultural de primer ordre. 

Casa Elizalde

Creiem que la Casa Elizalde  ja és un centre que forma part de l’imaginari col·lectiu pe que fa a vitalitat cultural i trajectòria. La seva oferta d’espectacles, exposicions, cursos, xerrades  tallers, cinema… és senzillament espectacular. S’hi dona cabuda una gran varietat de temes com història, actualitat, ciència, natura, salut i activitat física, etc. i dins aquest entramat, la música hi ocupa un espai important ja sigui en forma de concerts com tallers divulgatius.

En el moment de publicar aquesta entrada, estaven en marxa següents tallers:

 • Història de la música: del darrer romanticisme als inicis del s. XX” impartit per Joan Vives Bellalta
 • Aproximació al món de la música” impartit per Francesc Conesa
 • Història de l’òpera: la passió feta música” per Joan Martínez Colas

Són tallers online de 6 ó 7 sessions setmanals, i caràcter divulgatiu. 

I què passa amb el preu d’aquests cursos? Inscriure’s als cursos costa entorn dels 60 euros, depenent una mica del nombre de sessions que continguin.

Aules d’extensió universitària de la UAB

Les aules d’extensió universitària de la UAB repartides per Barcelona ciutat i comarques veïnes. Són un altre excel·lent generador d’ofertes formatives i divulgatives de la música clàssica pensades, en aquest cas, per a majors de 55 anys.

Tenim constància que com a mínim a l’Aula de Sant Cugat i a l’Aula de Castellar del Vallès, la música té molta tirada. S’hi organitzen seminaris i conferències amb regularitat, i aquests últims mesos han fet un grandíssim esforç per adaptar-se als formats telemàtics.

Conferències de música online Aules UAB

Activitats totes elles atractives i o demostra el fet que hi participin regularment divulgadors musicals de tant renom com Xavier Chavarria i Pere Andreu Jariod.

I pel que fa a preus, per assistir-hi cal ser soci de les aules i pagar, en el cas dels seminaris, un petit cost addicional.

Palau digital, una excepció d’or platí

Acabem aquest recorregut tan inspirador amb una oferta de luxe tot i que no compleixi amb un dels requisits que ens el segon requisit que ens havíem fixat inicialment: ara per ara, no es permet que els interessats s’inscriguin a les conferències en format telemàtic (per exemple, via Zoom). Ens referim al Palau digital.

Resultaria del tot insatisfactori no dedicar un apartat a una de les iniciatives més importants pel que fa a continguts divulgatius online 100 % en obert. Ens referim al Palau Digital del Palau de la Música/Orfeó Català. Aquest espai queda definit a la web com:

L'extensió virtual de l’oferta del Palau de la Música Catalana i l’Orfeó Català. Un espai amb enregistraments, conferències, masterclasses, trobades amb artistes i continguts de divulgació musical i del nostre patrimoni

Ara per ara, les conferències del Palau continuen fent-se a nivell presencial i aforament limitat, però si més no queden totes dipositades i a l’abast de qualsevol persona al Palau Digital des del 2018. És un arsenal de recursos de luxe i gairebé intimidadorrecuperable al canal Soundcloud:

Conclusions

Ens trobem davant un tipus d’oferta estimulant, variada i capaç d’adaptar-se a públics molt diferents. Són activitats que solen tenir una bona acollida, se bé també cap fer notar que l’edat dels assistents no sol baixar dels 50 anys en sintonia al que també passa en els concerts en viu de música clàssica. Un altre dia parlarem de recursos online capaços d’atraure a seguidors més joves.