Claus per explorar el MIMO: Museu d’Instruments Musicals Online
-
Montserrat Comellas
- juliol 28, 2020

Continguts
Abans que res: IMAGINA'T!
T'imagines un museu d'instruments musicals amb més de mil pianos, espinetes, clavicordis, virginals i clavicordis exposats de manera permanent. Imagina més de 18000 instruments de vent d'arreu del món. Imagina que aquest museu sigui d'entrada lliure i no tanqui mai! Aquesta fantasia curatorial és ja una realitat digital: i els instruments esmentats no són més que una petita part dels continguts del MIMO: el Museu d'instruments musicals online.
MIMO: Museu d'Instruments Musicals Online
Dit en altres paraules, el MIMO o Museu d’Instruments Musicals Online és grandíssima base de dades d’accés lliure de tot el món per a informació sobre instruments musicals de les col·leccions públiques.
MIMO és pràcticament un prodigi si tenim en compte que s’iniciava el 2009 tot formant part de l’agregador Europeana (un agregador de col·leccions europees). El 2013 el projecte es rellança com una web independent, malgrat que el contingut també estigui disponible a Europeana. Recentment s’hi han incorporat moltes institucions no europees superant la limitació “connatural” d’Europeana incloent països africans i asiàtics.
Museu de Música de Barcelona
El Museu de Música de Barcelona forma part del MIMO des del 2013 gràcies als esforços de l’etnomusicòleg i director del museu, Jaume Ayats.
També en formen part, entre molts altres, la Cité de la Musique (Paris), el MIM o Museu d’Instruments de Brussel·les, la Universitat d’Edimburg o la Universitat de Torí.
Es poden localitzar en un mapa incorporat a la web del MIMO.

Què pots fer accedint al MIMO o Museu d'Instruments Musicals Online?
- Accedir a imatges i informació succinta de més de 64.000 instruments segons unes classificacions molt intuïtives
- Fer ús de les imatges respectant les normes de les llicències CC-BY-NC. És a dir, les pot reutilitzar per usos no comercials i amb atribució.
- Mirar o escoltar vídeos o arxius d'àudio relacionats en alguns d'aquests instruments
Conclusió
En resum, MIMO és la base de dades d’instruments d’arreu del món més gran del món, i que qualsevol usuari pot aprendre a fer anar en qüestió de pocs segons. Increïble! A més a més, costa d’imaginar quins són els seus límits perquè cada vegada trobarem les imatges i llurs descripcions acompanyades d’àudios i/o vídeos, la qual cosa té un valor afegit immens.
És un recurs d’immens valor per a qualsevol aficionat a la música, però encara més per a estudiants de musicologia o etnomusicologia, per exemple.
És difícil no somiar el potencial futur de MIMO: a mesura que s’expandeix i s’incorporen més museus, els seus registres podrien ser usats per a projectes d’anàlisi de “big data”. L'exposició virtual de les explotacions de MIMO a "Europeana" parla de l'emocionant possibilitat de MIMO d'acollir les seves pròpies exposicions. No cal que aquestes exposicions siguin formals: puc imaginar establir una tasca als estudiants per crear les seves pròpies exposicions virtuals, utilitzant MIMO com a punt de partida.
Fonts consultades
- Dolan, Emily I. (2017). Review: MIMO: Musical Instrument Museums Online. University Of California Press. Journal of the American Musicological Society (2017) 70 (2): 555–565. Recuperat 27 juliol 2020, de https://online.ucpress.edu/jams/article/70/2/555/92330/Review-MIMO-Musical-Instrument-Museums-Online
- Guasteví, Sara. (2018 abril). L’Espai De Documentació i Recerca Del Museu De La Música De Barcelona –Sonograma Magazine. http://sonograma.org/2018/04/lespai-de-documentacio-i-recerca-del-museu-de-la-musica-de-barcelona/
- Escrivà, Ferran (9 març 2020). “MIMO: Musical Instruments Museum Online” [blog]. Recuperat el 25 juliol 2020 de http://ferranescrivallorca.com/blog/2020/03/09/mimo-musical-instrument-museums-online/