Claus per explorar el MIMO: Museu d’Instruments Musicals Online

Anima’t a consultar el MIMO o Museu d’Instruments Musicals Online: font prodigiosa recursos sobre instruments musicals d’arreu del món. És bufar i fer ampolles!

Claus per explorar el MIMO: Museu d’Instruments Musicals Online

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp
Invitació a explorar el MIMO o Museu d'Instruments Musicals Online

Continguts

Abans que res: IMAGINA'T!

T'imagines un museu d'instruments musicals amb més de mil  pianos, espinetes, clavicordis, virginals  i clavicordis exposats de manera permanent. Imagina més de 18000 instruments de vent d'arreu del món. Imagina que aquest museu sigui d'entrada lliure i no tanqui mai! Aquesta fantasia curatorial és ja una realitat digital: i els instruments esmentats no són més que una petita part dels continguts del MIMO: el Museu d'instruments  musicals online.

Emily I. Dolan

MIMO: Museu d'Instruments Musicals Online

Dit en altres paraules, el MIMO o Museu d’Instruments Musicals Online és grandíssima base de dades d’accés lliure de tot el món per a informació sobre instruments musicals de les col·leccions públiques. 

MIMO és pràcticament un prodigi si tenim en compte que s’iniciava el 2009 tot formant part de l’agregador Europeana (un agregador de col·leccions europees). El 2013 el projecte es rellança com una web independent, malgrat que el contingut també estigui disponible a Europeana.  Recentment s’hi han incorporat moltes institucions no europees superant la limitació “connatural” d’Europeana incloent països africans i asiàtics.

Museu de Música de Barcelona

El Museu de Música de Barcelona forma part del MIMO des del 2013 gràcies als esforços de l’etnomusicòleg i director del museu, Jaume Ayats.

També en formen part, entre molts altres, la Cité de la Musique (Paris), el MIM o Museu d’Instruments de Brussel·les, la Universitat d’Edimburg o la Universitat de Torí.

Es poden localitzar en un mapa incorporat a la web del MIMO.

Sala museu de la música de Barcelona.
Museu de la Música de Barcelona

Què pots fer accedint al MIMO o Museu d'Instruments Musicals Online?

Conclusió

En resum, MIMO és la base de dades d’instruments d’arreu del món més gran del món, i que qualsevol usuari pot aprendre a fer anar en qüestió de pocs segons. Increïble! A més a més, costa d’imaginar quins són els seus límits perquè cada vegada trobarem les imatges i llurs descripcions acompanyades d’àudios i/o vídeos, la qual cosa té un valor afegit immens.

És un recurs d’immens valor per a qualsevol aficionat a la música, però encara més per a estudiants de musicologia o etnomusicologia, per exemple.

És difícil no somiar el potencial futur de MIMO: a mesura que s’expandeix i s’incorporen més museus, els seus registres podrien ser usats per a projectes d’anàlisi de “big data”. L'exposició virtual de les explotacions de MIMO a "Europeana" parla de l'emocionant possibilitat de MIMO d'acollir les seves pròpies exposicions. No cal que aquestes exposicions siguin formals: puc imaginar establir una tasca als estudiants per crear les seves pròpies exposicions virtuals, utilitzant MIMO com a punt de partida.

Emily I. Dolan

Fonts consultades