6 espectaculars museus de música a Europa que cal conèixer

Quins són els museus musicals “imprescindibles” a Europa i què ens ofereixen? Cada museu té la seva pròpia personalitat?

6 espectaculars museus de música a Europa que cal conèixer

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp
Aspecte exterior de la casa natal de Mozart. Viena.

Continguts

Presentació museus de música a Europa

A continuació farem una presentació dels museus de música a Europa “imprescindibles”. Igual que vam fer fa poques setmanes a Tres museus de música a Catalunya per explorar, mostrarem la personalitat única que ofereixen aquests museus.

MUSEU D’INSTRUMENTS MUSICALS (MIM), Brussel·les

Característiques i serveis

Façana exterior del MIM, Museu d'instruments musicals, a Brussel·les

Exterior Musical Instrument Museum Brussels-Schwars- CC BY-SA 3.  – Enllaç

Es tracta d’un museu espectacular amb més de 7.000 instruments de tots els continents convertint-se en un dels més importants del món.

Els instruments estan classificats segons el tipus i origen en diverses plantes. A la segona planta, per exemple, està dedicada a instruments occidentals (pianos, saxos, violins, orgues…); a la quarta ens trobem una gran col·lecció de pianos i claves, etc.

EL Museu també té la seva pròpia de concerts i organitza activitats per estudiants, activitats lúdiques per a famílies, associacions culturals, etc.

Stringed instruments - Musical Instrument Museum, Brussels - IMG 3994

Fonts bàsiques d'informació

HAUS DER MUSIK, Viena

Característiques i serveis. Modernització

La Haus der Musik o “Casa de la Música” de Viena és un museu dedicat a la música de sis plantes situat al primer districte de la ciutat.

Com a principis bàsics del museu són “Informació, educació i entreteniment”: el visitant entrarà en una aventura i experiència cultural impressionant i divertida. Dit en altres paraules, l’objectiu és “experimentar la música amb tots els sentits, participar activament, descobrir i jugar”.

Situat a l’antic Palau de l’Arxiduc Carles. Va ser també residència d’Otto Nicolai, compositor i fundador de la Filharmònica de Viena.

Annagasse Haus der Musik

 

Té molts al·licients interactius per als seus visitants, entre els quals la possibilitat de dirigir virtualment la Filharmònica de Viena, tal com es pot observar en el següent vídeo:

Gràcies a l’escenari virtual “Virto Stage” és com un teatre personal en què el visitant esdevé el director d’una experiència musical i operística multimèdia: una atracció interactiva on podran decidir sobre la música, decorats… i crear la seva pròpia popera amb només els moviments del seu cos.

Els nens també poden gaudir d’un escenari on podran crear un concert amb animals com a protagonistes. També té molt atractiu un joc musical basat en Mozart que involucra els visitants convertint-los en originals intèrprets del compositor.

Altres espais de gran interès són la Sonosfera i l’Instrumentarium des d’on poder estudiar els instruments de mida hiperdimensional

Fonts bàsiques d'informació

MUSEU INSTRUMENTS MUSICALS, Berlin

Característiques i serveis

Museu instruments de Berlin. Interior. Arquitectura moderna

Pat M2007 “Musical Instrument Museum, Berlin” –  CC BY-NC-ND 2.0  – Flickr

El Museu d’Instruments Musicals de Berlín disposa d’una col·lecció de 3.500 instruments que van des del s. XVI en l’actualitat. Està situada al Fòrum de la Cultura de la capital alemanya just darrere l’edifici de la Filharmònica.

Conté instruments de molt valor com un clavicordi portàtil que havia estat propietat de la reina de Prússia Sophie Charlotte, diverses flautes de Frederic el Gran, o l’harmònica de vidre de Benjamin Franklin.

Allotja l’Institut d’investigació Musical, una biblioteca especialitzada i un taller on es fabriquen i restauren instruments. Sovint s’ofereixen concerts amb instruments originals.

Exterior Museu Música Berlin. Edifici modern

Andreas Praefcke – “Berlin, Musikinstrumentenmuseum” – CC BY 3.0  – Enllaç

Fonts bàsiques d'informació

CITÉ DE LA MUSIQUE, París

Característiques i serveis

1984-1995 The City of Music, Paris 03

El Musée de la musique de París presenta una col·lecció de diversos centenars d’instruments de música reunits pel Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris.

Són essencialment instruments de música clàssica i popular del segle XVII als nostres dies: llaüts, violins italians (Stradivari, Guarneri, Fet Mat), clavicèmbals francesos i flamencs, pianos francesos d’Erard i Pleyel, instruments d’Adolphe Sax.

El Museu de la música reuneix dins de la Philarmonie de Paris una col·lecció de més de 7.000 instruments i objectes d’art. Prop de 1.000 d’aquests instruments són mostrats al públic en l’exposició permanent i compta amb alguns tresors com un piano de Chopin o una guitarra de Jacques Brassens. Aquests instruments permeten fer un repàs de la història de la música occidental des del s. XVI als nostres dies, i acostar-se a les principals culturals musicals del món.

Musee-de-la-musique-3

Segons els responsables del museu, l’originalitat del museu -més enllà de la col·lecció permanent- radica en les exposicions temporals sobre temes que fomenten els estudis interdisciplinaris en matèria cultural. Organitza visites guiades, tallers, col·loquis, concerts….

El Musée de la musique forma part de la Cité de la musique que reuneix un conjunt d’institucions dedicades a la música, al barri de la Villette, al 19è districte de París.

La Cité de la musique està instal·lada a un edifici concebut per l’arquitecte Christian de Portzamparc i fou inaugurada el 1995.

Fonts bàsiques d'informació

CASA NATAL DE MOZART, Salzburg

Característiques i serveis

Mozart (5)

Aquest és un dels museus de música  Europa més visitats. Va ser inaugurat el 2006 amb motiu del 250è aniversari del naixement de Mozart.

A través de les tres plantes de la casa-museu, els visitants poden aprendre molts detalls de la vida de Mozart i el seu entorn: poden veure retrats i documents originals, el violí de la seva infantesa, el clavicordi amb què va compondre diverses peces inclosa “La flauta màgica”, autògrafs, etc.

 

Fonts bàsiques d'informació

MUSEU SIBELIUS, Turku

Sibelius-museo Turku

http://www.sibeliusmuseum.fi/en/El Museu Sibelius és un museu dedicat a la música finesa situat en un edifici dissenyat per Woldemar Baeckman els anys 60. Alberga una selecció de prop de 2.000 instruments de tot el món i una sala reservada a rememorar la vida i obra de Jean Sibelius.

S’hi celebren concerts setmanals de música de cambra durant tot l’any excepte l’estiu.

MUSEU WAGNER, Bayreuth

Exterior Haus Wahnfried

Haus Wahnfried, Bayreuth– Schybbay CC BY-SA 3.0Enllaç

El Museu Richard Wagner és un espai ideal per explorar en la vida del compositor. Permet contemplar la Casa Wahnfried on ell i la seva esposa Cosima gràcies al mecenatge de Lluis II de Baviera. De fet, la casa actual és una reconstrucció més o menys fidel a l’original que es va fer els anys 60 perquè havia estat destruïda per una bomba l’any 1945.

El Museu consta de 3 parts diferenciades: la dedicada a la vida del compositor i els seus descendents; una altra part dedicada a la història del Festival d’òpera de Bayreuth; i una tercera centrada en les relacions dels seus successors amb el nazisme.

CASA MUSEU DE BEETHOVEN, Bonn

2013-08-27 Beethoven-Haus, Bonngasse 20, Bonn IMG 5191

Per acabar aquest tour pels museus de música a Europa, ens referirem al Museu dedicat a la vida i obra de Beethoven. Conté  retrats, manuscrits, partitures manuscrites, instruments, estris de la vida diària…

El lloc de naixement serveix com a museu, mentre que els edificis veïns serveixen per albergar un arxiu sobre l’obra de Beethoven, una biblioteca, un editorial, i una sala de concerts de música de cambra.

Per saber-ne més

RTVE a la carta, “Museo de instrumentos” programes monogràfics descarregables en format mp3 i d’una durada aproximada de 30 minuts per programa dedicats a museus sobre música d’arreu del món i presentats per Ana CASADO, emesos entre el 2011 i el 2012. Recuperables a http://www.rtve.es/alacarta/audios/museo-de-instrumentos/

També et poden interessar aquests articles