Claus per explicar la transcendència de la música segons Íñigo Pirfano

“Inteligencia musical” és un excel·lent llibre per a refrescar la nostra ment, descobrir detalls sobre la nostra percepció de la música i gaudir-ne amb més plenitud.

Claus per explicar la transcendència de la música segons Íñigo Pirfano

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp
Imatge de la portada del llibre INteligencia musical d'Iñigo Pirfano sobre fons amb una trompeta

Continguts

Sobre l'autor: Íñigo Pirfano

Íñigo Pirfano director orquestra divulgador arreu del món del missatge espiritual de la 9a Simfonia de Beethoven

De I pirfano – Trabajo propio, CC BY-SA 4.0, Enlace

Atès que fa ben poc vam publicar una entrada titulada “A Kiss for all the World. 9ª Simfonia de Beethoven, patrimoni de la Humanitat” dedicada al projecte solidari “A Kiss for all the World” i al seu artífex Íñigo Pirfano, ara no ens  entretindrem a parlar-ne. 

Breument, dir que es tracta d’un director d’orquestra, escriptor i conferenciant (speaker) nascut a Bilbao el 1973. A banda de la seva sòlida formació musical, va estudiar Filosofia a la Universitat Complutense de Madrid.

Diem això perquè aquesta sòlida formació musical i humanística dota als seus escrits d’un “vernís” (profunditat en les seves reflexions, ordre…) molt especials. Malgrat tot, ho fa compatible amb un llenguatge clar i divulgatiu

"Inteligencia musical", d'Íñigo Pirfano

Fitxa tècnica

  • Autor: Íñigo Pirfano
  • Títol: Inteligencia musical
  • Editorial: Plataforma Editorial
  • Any 1ª edició:  2013.
  • Numero pàgines: 192
  • Idioma: Espanyol
  • ISBN 10: 8415750382

Breu descripció

Tot i el seu títol, el llibre no tracta el tema de la intel·ligència musical tal com ha estat tractat en una àmplia bibliografia sobre aquest concepte sobretot des de l’àmbit educatiu i de la psicologia. Recordem, un concepte que neix del model d’intel·ligències múltiples de Howard Gardner.

Tampoc és un llibre d’història musical, ni parla de compositors, ni tampoc tracta estils ni gèneres musicals concrets.

En contra, s’hi tracten bàsicament dos aspectes:

El món dels directors d’orquestra des d’un punt de vista psicològic: capacitat de lideratge, auto negació motivació, riquesa interior, sinceritat, compromís

Quant a l’estil, cal dir que estem davant una lectura amena, gens ampul·losa ni enciclopèdica. Sense dubte, aquest discurs planer i “amable”, la qual cosa facilita que ell llibre ja vagi a hores d’ara (2019) per la seva 10ª edició.

Quatre bones raons per llegir-lo

Amb l’ànim de ser concrets, recomanem aquest llibre perquè, a parer nostre, és:

   • Estimulant: és una sana invitació a reflexionar, a llegir, a escoltar música
   • Apassionat, sincer i amorós. Posa en relleu la transcendència de la música
   • Estil gens ampul·lós. Divulgatiu
   • Ric en continguts i ofereix, a més, una excel·lent selecció de cites/reflexions d’autors diversos com Oliver Sacks, John Blacking, Philip Ball; directors d’orquestra com Furtwängler, Karajan, Bernstein, Muti o Toscanini;  pensadors i escriptors com Verlaine, Virgili, Sòcrates i Verlaine, entre altres

Dues frases representatives del llibre

El hombre es un homo faber porque tiene que vivir: desempeña un trabajo con el que desarrolla unas capacidades, a la vez que va transformando el mundo por medio del aprendizaje, el trabajo y la técnica. Fruto de su operación son los magníficos avances de la ciencia y de la tecnología, pensados para hacernos la vida más fácil y más humana. Pero a la vez, el hombre sabe que ha de morir, y esto hace de él un homo poeticus. El arte es la expresión apasionada y amorosa de un ser que gime en un claroscuro entre el abismo y la luz, entre la miseria y la grandeza, entre la nada y el más allá. El aleteo de lo desconocido está presente en el seno de toda obra de arte valiosa.

Pirfano, Íñigo

Tal como revelan algunos estudios recientes, cuando un intérprete toca, lee la partitura, se emociona, recuerda, imagina y coordina su motricidad al mismo tiempo que comprende intelectualmente la obra y la contextualiza, se registra actividad eléctrica en la corteza visual, sensorial-táctil, auditiva, motora, en el cerebelo, en los ganglios basales, área de Broca y en otras regiones relacionadas con el lenguaje, emociones (sistema límbico), memoria (hipocampo) y atención (corteza prefrontal). El cerebro viene a ser, pues, como una orquesta perfectamente organizada.

Pirfano, Íñigo

Lectura preliminar

Tens la possibilitat de fer una lectura preliminar al llibre a través del següent recurs:

Conclusions i recomanació final

En resum, Inteligencia musical és un excel·lent llibre per a refrescar la nostra ment, descobrir detalls sobre la nostra percepció de la música i gaudir-ne amb més plenitud.

Tenint en compte que el llibre té alguns enllaços a vídeos de YouTube, recomanem accedir al llibre en la seva versió digital de Kindle. És molt còmode llegir-lo des de l’ordinador amb l’aplicació gratuïta de Kindle per a PC.

captura pantalla kindle app

També et poden interessar