No tenim excuses per no reciclar-se en música: MOOC Coursera

Els MOOC són cursos massius online i oberts o gratuïts publicats en entorns educatius oberts.

No tenim excuses per no reciclar-se en música: MOOC Coursera

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp

Continguts

Breu presentació dels MOOC

Veiem un món on qualsevol persona, en qualsevol lloc, pugui transformar la seva vida accedint a la millor experiència d’aprenentatge del món

Què són els MOOC?

Els MOOC són cursos massius online i oberts o gratuïts publicats en entorns educatius oberts que permeten que milers d’usuaris puguin seguir aprenent al seu ritme al llarg de la seva vida sense necessitat de traslladar-se a centres educatius i pagar matrícules sovint discriminatòries.  Aquests cursos solen durar quatre o cinc setmanes, tot i que això és variable.

Convé ressaltar que les universitats més prestigioses de tot el món s’han unit en la creació i difusió d’aquest tipus de cursos. Els dóna visibilitat i prestigi.

 

logos diferents polataformes cursos online gratuïts

Exemples

En els últims anys han aparegut moltes plataformes que publiquen aquest tipus de cursos. Les més importants són americanes. Per exemple, Udacity, Coursera i Edx, KhanAcademy  i Miriadax (aquesta última en espanyol). Ara bé, hi ha moltes altres plataformes i és molt aconsellable d’anar-les explorant.

Per bé que la seva qualitat és desigual, els MOOC estan convertint-se en una modalitat d’ensenyament que està sacsejant els fonaments dels
models educatius tradicionals.

Coursera i la seva oferta de cursos online de música

Coursera: què és? Una mica d'història

Cursera és una plataforma de cursos online en obert (gratuïts). Publica cursos creats per universitats i centres educatius de gran prestigi internacional.

La història de Coursera és meteòrica. Va ser fundada el 2012 professors Daphne Koller i Andre Ng del Stanford Computer Science.  En posar en marxa els primers cursos online volien “simplement” compartir els seus coneixements al món.  Ara bé, van quedar astorats de la resposta obtinguda. Aviat s’adonaren que en pocs mesos podien arribar a més usuaris que en tota la seva vida des de la seva universitat.

Logo plataforma de MOOC Coursera
Logo de Coursera

El lema de Coursera és ben explícit:

Globalment, quatre dades estadístiques ens permeten comprendre el potencial enorme de Coursera:

Coursera: oferta de cursos online de música gratuïts

Coursera és la plataforma educativa de cursos online amb major oferta de cursos de música. A més, destaca per la qualitat d’aquests cursos. Actualment, ofereix uns 200 cursos d’aquesta temàtica.

La seva oferta inclou cursos d’història de la música, teoria musical, producció musical, música i acció social, composició, música moderna, jazz, música del món, etc.

Es tracta de cursos que van adreçats a un públic molt divers. S’adrecen tant a artistes, entusiastes de la música o qualsevol persona que tingui ganes d’explorar la seva creativitat.

Han arribat a publicar cursos aparentment “intimidants” com l’impartit pel pianista i professor del Curtis Institute Jonathan Biss “Exploring Beethoven’s Piano Sonatas“.

En aquest sentit, les xifres canten per si soles. Si al prestigiós Curtis Institute es graduen cada curs uns 40 alumnes, en modalitat online hi han participat fins ara unes 35.000 persones. Són usuaris que han fet el curs per autèntica devoció perquè ni tan sols reben el clàssic certificat a la seva finalització. Els qui l’hem fet, ho hem fet moguts per la nostra vocació.  A canvi, hem rebut una visió del tema d’alt nivell i ens hem enriquit gràcies a les aportacions als fòrums de debats de companys d’arreu del món.

Jonathan Biss al piano
Prof. Jonathan Biss - captura pantalla curs

Avantatges i funcionament de Coursera

Flexibilitat i gratuïtat

La flexibilitat i la gratuïtat caracteritzen aquesta plataforma. L’alumne entra a la seva web  i si veu un curs d’interès, el primer que ha de fer és registrar-se i inscriure-s’hi. Tot plegat és un procés molt senzill.

A més, la mateixa web posa a l’abast de l’usuari informació molt completa del curs i sobre com haurà de treballar l’alumne: programa, dates d’inici, càrrega de treball, requeriments, nivell, idioma… Igualment, l’estudiant sempre té a la seva disposició de la web suport de tipus tecnològic.

Això no obstant, un dels inconvenients dels MOOC,  és que la majoria són en anglès i ara per ara no sempre disposen dels continguts traduïts o subtitulats a altres idiomes.

Logos universitats col·laboradores amb Coursera
Universitats col·laboradores amb Coursera

Acreditacions

Finalment, la majoria de cursos ofereixen a usuari la possibilitat d’obtenir un certificat. Aquest camp de les certificacions és un altre incentiu que va evolucionant ràpidament. No és gens descartable que acabin sent convalidables per crèdits a les universitats tradicionals. Independentment d’això, el que ja és una realitat és que les empreses les valoren positivament.

Per tancar aquest tema, dir que obtenir aquests certificats costen uns diners a l’usuari. Malgrat tot, el seu preu és del tot raonable.

En conclusió, aquests cursos mooc són actualment una més que interessant via per aprendre al llarg de la nostra vida sense barreres ni de temps ni espai.

Certificat emès per Coursera
Certificat curs emès per Coursera
Si has arribat fins aquí, potser t'interessa saber que pots trobar un ventall de cursos online de música en català, gratuïts i tutoritzats. Són cursos de cultura musical general a l'abast de tothom.

Per saber-ne més

També et poden interessar aquests articles