3 bones iniciatives per recordar Alicia de Larrocha

L’arxiu Alicia de Larrocha és un excel·lent recurs per recordar una de les pianistes més importants del s. XX. Altres iniciatives són un llibre i un documental monogràfics.

3 bones iniciatives per recordar Alicia de Larrocha

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin
Recordant Alicia de Larrocha Imatge caràtula disc i piano al fons

Avui en dia no hi ha cap mena de controvèrsia en el fet de considerar Alícia de Larrocha com una de les millors pianistes del s. XX. El que ara és a les nostres mans és preservar viva la seva memòria. Aquest és l’objectiu de les següents iniciatives:

Continguts

Arxiu Alícia de Larrocha

Alicia Torra de Larrocha i les documentalistes Elena Elía i Maria Ferré són les grans responsables de crear i custodiar l’Arxiu personal d’Alicia de Larrocha.

La seva tasca va iniciar-se el 2011 aproximadament, i en gran part ha estat possible per l’amor de Joan Torra envers l’artista.

Joan Torra, també pianista, va ser el marit d’Alicia de Larrocha i va ser conscient des de molt aviat de la transcendència de la carrera musical d’Alicia de Larrocha: es va dedicar a recopilar i guardar amb devoció tots els testimonis documentals de la carrera de l’artista.

Alicia Torra de Larrocha mostrant arxiu alicia de larrocha
arxiu alicia de larrocha

L’arxiu conté 10.000 objectes incloent cartes personals, programes de concerts, partitures, vestits de l’artista durant les seves actuacions, gravacions, etc. També conté les composicions pròpies d’Alícia de Larrocha que mai no va voler difondre, el que ella anomenava “pecats de joventut“.

L’arxiu està localitzat a la casa de Barcelona on la pianista va viure des del 1976. Alguns investigadors, com Mònica Pagès, ja l’han pogut consultar per dur a terme les seves investigacions, i la idea és digitalitzar-lo [més info]

Alicia no quiso escribir sus memorias, ni que se hablara de ella cuando todavía vivía. Pero ahora, en su ausencia y a través de los miles de documentos que ha dejado el rastro de su vida, parece que sea ella, más que nunca, la que nos cuente fecha a fecha, dato a dato, el gran homenaje a la música que fue su vida. Una vida que nos hace reflexionar sobre muchos aspectos de la experiencia del arte, del arte en la niñez, del arte como mujer, del arte en nuestro tiempo mercantilizado, que exige un sacrificio que muy pocas personas, como ella, están dispuestas a realizar. El sacrificio de uno mismo para entregarlo todo a la experiencia musical.

Mònica Pagès

Biografia d’Alícia de Larrocha, de Mònica Pagès

Portada llibre "Alicia de Larrocha. Notas para un genio" de Mònica Pagès didicat monogràficament a la pianistaAlicia de Larrocha
Portada llibre Mònica Pagès Alicia de Larrocha

Fitxa tècnica

  •  Autor: Mònica Pagès Santacana
  • Títol: Alicia de Larrocha. Notas para un genio
  • Editorial: Alba Editorial
  • Lloc edició: Barcelona
  • Extensió: 432 pàgines.

Inclou un pròleg d’André Previn i al final inclou el recull de premis, discos i fotos

Per si tot això no fos suficient, el llibre ens regala un CD amb audicions inèdites fins aleshores

El llibre va ser presentat el dia 10 novembre 2016 al Palau de la Música Catalana. L’acte va comptar amb la participació de Mònica Pagès i Alícia Torra. Diverses emissores de ràdio i televisió se’n van fer ressò com podem veure al final d’aquesta entrada

Què podem dir de Mònica Pagès Santacana?

Mònica Pagès, autora del llibre "Alicia de Larrocha. Notas para un genio
Imatge Mònica Pagès Facebook

Mònica Pagès és periodista especialitzada en música clàssica. Col·laboradora de revistes com la Revista Musical Catalana, Ritmo, Serra d’Or; de l’emissora Catalunya Música, i d’altres entitats culturals com el Palau de la Música Catalana, Cercle del Liceu, «30 Minuts de Música» de la Fundación Mas i Mas, Fundació «la Caixa», Fundación Victoria de los Ángeles, o l’ESMUC.

És autora de la biografia d’altres músics com Conxita Badia, Gaspar Cassadó,  i d’un estudi sobre l’Acadèmia Granados-Marshall. [més info]

Quina Alícia de Larrocha descobrim a través del llibre?

Alicia de Larrocha, artista

Nunca he pensado en nada, mi único ideal es la música y hacer música, porque para mí es como el alimento de mi vida. Pero yo nunca he pensado en mí, ni se me ha ocurrido ser pianista ni hacer carrera, me lo encontré.

Alicia de Larrocha

El llibre ens ofereix un retrat molt rigorós de la vida i carrera musical d’Alícia de Larrocha. L’autora, que se sent propera a la pianista per lligams personals i/o familiars amb l’Acadèmia Granados-Marshall, aconsegueix transferir calidesa i proximitat al seu relat.>

Alicia de Larrocha
Alicia de Larrocha

Descobrim una artista en majúscules, amb una vocació musical innata, amb un caràcter decidit, valent i independent, forta psicològicament, activa, i del tot autoexigent.

Com si no es podria entendre el ritme seu trepidant concerts?

Voràgine concertística

Als anys 80 va arribar a fer una mitjana de 100 concerts per any. Va fer uns 4.000 concerts al llarg d’una carrera com concertista que començava abans dels 10 anys i que s’estengué fins al 2003: una carrera concertística que la va portar a tots els racons del món (Austràlia, Japó, Estats Units, Sud-amèrica, Àfrica, Europa, Nova Zelanda…)

A banda d’això, va fer un centenar de gravacions, una xifra altíssima tenint en compte el seu nivell de perfeccionisme i que no n’era massa amant com podem comprovar en les següents afirmacions:

No los puedo oír jamás, me pongo enferma… Si fuera por los discos, casi, casi, dejaría de tocar, porque me horrorizan. Creo que, por un lado, es la mejor forma de divulgación en cuanto a obras desconocidas y a artistas desconocidos. Por otra parte, me horroriza porque la personalidad de un artista, a mi modo de ver, está precisamente en el sonido, el sonido es su personalidad, y en cuanto entra uno en un estudio, el sonido de uno se acaba, porque es el sonido del técnico, el sonido de la acústica de la sala, y del gusto que hacen ellos, de la época y de la gente.

Alicia de Larrocha

Relació d’Alicia de Larrocha i l’Acadèmia Granados-Marshall

El llibre ens revela una artista molt lligada a l’Acadèmia Granados-Marshall i a figura del seu mestre Frank Marshall.

Una artista que va saber conrear sòlides amistats i guanyar-se el respecte i admiració dels compositors i intèrprets més importants de la seva època: Victoria dels Angels, Rosa Sabater, Conxita Badia, Alfred Brendel, Martha Argerich, Daniel Barenboim, Vladímir Ashkenazy, Maurizio Pollini, Elisabeth Leonskaia, Radu Lupu, Maria João Pires, Krystian Zimerman, András Schiff, Murray Perahia, Xavier Montsalvatge….

Va ser una dona que gaudia traspassant al seu públic la mateixa joia que ella sentia durant els concerts. Va ser una dona amb caràcter entusiasta, entregada al seu art, optimista i vital.

Victòria dels Àngels i Alícia de Larrocha en el concert al Palau de la música Catalana, el 23.11.1976 en homentatge a Manuel de Falla. Fons fotogràfic del P.M.C.
Victoria dels Àngels i Alicia de Larrocha-Palau Música Catalana, 1976

Repertori

Observem una artista amb un repertori molt extens que va molt més enllà de la música espanyola (Granados, Albéniz, Falla, Turina…)

El seu repertori abraça compositors del Barroc, Classicisme, Romaticisme, fins a compositors del s. XX.

Portada disc Alicia de Larrocha Iberia d'Albéniz
Portada disc Alicia de Larrocha

El llibre inclou el testimoni de molts pianistes, compositors i crítics musicals, cosa que permet als lectors descobrir els trets estilístics propis d’Alícia de Larrocha: un sentit del ritme incisiu i controlat, la pulsació vibrant, una musicalitat i sonoritat fàcilment identificables.

Tastets musicals

Alicia de Larrocha a Spotify

Alicia de Larrocha interpretant el Concert per a piano i orquestra núm. 21, K. 467, de Mozart

Alicia de Larrocha interpretant l'Allegretto del Concert per a piano i orquestra núm. 25, K. 503, de Mozart

Reportatge “Las manos de Alicia”, RTVE

Las manos de Alicia, foto dels creadors d'aquest reportatge dedicat a Alícia de Larrocha
Captura reportatge "Las manos de Alicia"

El dia 1 de maig del 2017 RTVE va estrenar el documental sobre Alícia de Larrocha titulat “Las manos de Alicia”. És una coproducció de Televisión Española i Televisió de Catalunya dirigida per Yolanda Olmos i Verónica Font.

El reportatge tracta molts aspectes que apareixen en el llibre. Això sí,  amb molta menys profusió de detalls.

Esdevé un complement meravellós a la lectura del llibre.  També resulta de molt interès sentir i veure el testimoni de grans músics que la van conèixer. Per exemple,  Maria João Pires, Martha Argerich, André Previn, Joaquín Achúcarro, Gerald Scwartz, etc.

 

Las manos de Alicia es un documental biográfico sobre Alicia de Larrocha, pero también es una historia sobre la pasión y el deseo, sobre la búsqueda de la perfección, la ausencia, y, como no, también es un musical

Yolanda Olmos i Verónica Font

Lamentablement ja no és accessible a web de
“TVE a la carta” des del 17 maig 2017. Això és per culpa de problemes de drets
d’autor.

Aquesta va ser la presentació del documental:

Per saber-ne més

Per saber més sobre Alícia de Larrocha

És fonamental la web oficial d’Alícia de Larrocha, des de la qual es pot accedir a gravacions, concerts, biografia, una part de l’Arxiu personal, repertori, galeria fotogràfica, etc

Ressò als mitjans públics

SOBRE LA PRESENTACIÓ DE L’ARXIU PERSONAL D’ALÍCIA DE LARROCHA

SOBRE LA PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DE MÒNICA PAGÈS

    1. Presentació del llibre a Catalunya radio el dia 9 de novembre de 2016, ambla mateixa autoraa i Alícia Torra com a protagonistes: http://www.ccma.cat/catradio/alacarta/assaig-general/mentre-vivia-alicia-de-larrocha-no-hauriem-pogut-escriure-un-llibre-aixi/audio/939873/#